Exkursioner

TVÅ UTSÖKTA VATTENTRÄDGÅRDAR I JINAN

Lenn Jerling och jag (Sten Ridderlöf) hade sedan något halvår planerat vår månadslånga växtinsamlingsexpedition i Sydkorea med start i Seoul den 21 september 2010. Då Lenn har en son bosatt och verksam i Peking bestämde vi oss för att ta några extradagar i Kina innan insamlingsäventyret började. Redan samma dygn vi anlände till Peking hade vi på aftonen bestämt träff med en kamrat Johan Hyltenstam på den fashionabla nattklubben Suzie Wong. Han var på väg med tåg till Lhasa och vi insåg att lite flärd kunde behövas innan det var ”grönkläder på”. Här vimlade det av trådtunna modeller i superstilade guldglänsande lokaler i flera plan.

Förmiddagen därpå tog jag snabbtåget till Capital, dvs Pekings storflygplats för en dygnslång visit i Jinan. Hade via Internet och Google Earth fastnat för tre intressanta möjliga utflyktsmål. Världsarvet Konfucius födelseort och tempel i Qufu, en stor sjö med ett hav av lotus sydost om Jinans flygplats och några vattenträdgårdar i staden Jinan, provinsen Shandong vidpass 40 mil söder om Peking. I brist på tid och fortskaffningsmedel med förare fick jag avstå från de två förstnämnda. Hade bokat hotell i Jinans centrum, ett s.k. International Business Hotel som taxichauffören med nöd och näppe fann. Till yttermera visso visade det sig att inte många ord på engelska någonsin hade yttrats där utom möjligen spridda försök att uttala hotellnamnet. Det var troligen en uppgraderad övernattningsplats för gamla kommunistpampar där konstigt nog den nyfräscha toaletten och badrummet hade nästintill klara glasväggar. I det begynnande kvällsregnet intog jag middag med obestämt innehåll i gränden intill.

Påföljande morgon den 19 september var varm och fuktig, närmare 25°C med regnet hängande i luften. Det visade sig vara ideala omständigheter. Var på väg till två av Jinans ca 70 underjordiska källor som bildar stadens ”natural water-landscape gardens”. Dessa, Baotu Spring och Five-Dragon-Pond Park har långa historiska anor. Att slippa trängas med många besökare och få ett milt ljus för fotografering var alltså fördelen. Inte heller skådades en enda utländsk turist.

Väl på plats i Baotu Spring slog lugnet emot en. Överallt porlade det av vatten. Från konstgjorda bäckar, kanaler, forsar och till och med från stenbord med springbrunnar, från kaskader i sjöarna och delvis som övervattnad stenläggning. Noga utvalda stenblock kantade alla vattenbryn, markbeläggningen utgjordes oftast av småstenar i olika kulörer noggrant lagda i mönster. På sina håll hade fjäll byggts upp med slingrande trappor som skapade både avskildhet och vackra utsikter. Tårpilar var det genomgående dominerande trädet, bland buskarna klippta buxbomshäckar. Här och var lönnar och körsbärsträd av olika namnsorter, himalayaceder och den intressanta tallen Pinus bungeana med sina kamouflagemönstrade trädstammar. I den stora ”vattenparken” om drygt 10 hektar med sina 21 naturliga springbrunnar fanns mängder av historiska byggnader med olika funktion, t o m en scen för återkommande uppträdanden av skiftande kvalité.

Parken Five-Dragon-Pond har ett liknande upplägg. Den är något mindre, ”bara” 7 hektar. Med en centralt belägen damm eller snarare sjö född av en stor självrinnande brunn samt öppnare grönytor ofta kantade med bambu och kraftigt nedhängande pilar. Parken är av yngre datum men bjuder på vackra vyer. Vattnen är rika på guldfisk och koikarp.

Några fakta: Den gamla staden i Jinan är belägen i ett karstlandskap med många namngivna artesiska brunnar. Här står grundvattnet högre än den hårda markytan och där denna genomborras väller grundvattnet fram tills trycket utjämnas. I Baotu Spring mäts tryckpelaren stundligen och kan avläsas av besökarna. Det naturliga vattentrycket är så stort att det åstadkommer väldiga kaskader. Oavsett årstid håller vattentemperaturen alltid +18°C.

Baotu spring, klicka här för att se fler bilder.

Five-Dragon Pond, klicka här för att se fler bilder.